Herstel tunnel 2020 - Kunsttunnel Ruurlo

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Tunnelnieuws
Onder toeziend oog van Rudy Schunselaar verrichten Hemmie Dolphijn (midden) en Tim Mathijssen (rechts) herstelwerkzaamheden aan de kunsttunnel. Foto: Jan Hendriksen
RUURLO Het is en blijft een uniek bezienswaardig object: de ‘Kunsttunnel’ in Ruurlo. Talloze fietsers en wandelaars genieten na vijf jaar nog steeds van de prachtige muurschilderingen in de fiets- en voetgangerstunnel die onder de Rondweg Oost doorloopt en uit 1999 dateert. Zeker nadat de gemeente Berkelland bij de tunnel een nieuwe picknickplek inrichtte, met steun van Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo kon de projectgroep er een informatiebord plaatsen.

Door Jan Hendriksen

Periodiek wordt in opdracht van de Projectgroep Kunsttunnel van KunstKring Ruurlo, die zes jaar geleden onder het motto ‘Van een saaie naar een fraaie tunnel’, het initiatief nam voor de kunsttunnel, onderhoud aan de muurschilderingen gepleegd. Zoals vorige week toen Schildersbedrijf Dolphijn en Zn uit Ruurlo enkele beschadigingen repareerde, die afgelopen winter waren ontstaan na werkzaamheden aan het wegdek in de tunnel. “Nadat we melding van de beschadigingen hadden gedaan liet de gemeente direct weten dan men de reparatiekosten van de herstelwerkzaamheden volledig voor zijn rekening zou nemen”, zo laat Rudy Schunselaar namens de Projectgroep weten. En zo waren vorige week Hemmie Dolphijn en één van zijn medewerkers de beschadigde delen op de anti-graffitilaag aan het schuren, plamuren en in de grondverf aan het zetten. “Deze week gaan we de beschadigingen weer inkleuren. En dat is een secuur werkje omdat de beschadigde delen diverse kleuren hebbn”, aldus Dolphijn. De kunstuitingen op de muren van de tunnel betreffen grotendeels beeldbepalende elementen uit Ruurlo zoals het natuurlijke- en het agrarische landschap en toeristische attracties zoals onder meer het doolhof, Kasteel Huize Ruurlo, de Zevensprong route, zwembad De Meene, de Kroezeboom, het Kabouterpad, Jonker Joost, de Boekenboom en de molen Agneta met als centraal thema ‘Een reis door Ruurlo’. Het ontwerp voor de muurschilderingen is gemaakt door Willemien Mekking en Renee van Elburg aangevuld met de tekeningen van de kinderen uit destijds groep acht van de vier Ruurlose basisscholen Kerst Zwart, De Driesprong, WonderWijs en Willibrord. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de tunnel na de herstelwerkzaamheden er gedurende vele jaren er weer kleurrijk uit blijft zien. En daar heeft Rudy Schunselaar alle vertrouwen in.

Picknickplek
Van de picknick plek wordt veel gebruik gemaakt. De beplanting rondom deze plek is door de gemeente geleverd. Het onkruid vrijhouden gebeurt door de projectgroep, die nog wel op zoek is naar een of meer personen, die daarbij af en toe willen helpen. Belangstelling? Stuur een mail naar dooms@kunsttunnelruurlo.nl of bel 06 40420076.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu